Naast appartementen komen er in de gebiedsontwikkeling Blossem Breda ook een aantal grondgebonden woningen. Deze woningen zorgen naast diversiteit in het aanbod ook voor een gelijkmatige, stedenbouwkundige overgang naar de bestaande bebouwing. Jeroen van Poppel van Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten beantwoordt vier vragen over hoe hij, geïnspireerd door het industriële verleden van de plek, deze woningen heeft ontworpen.
1. Wat is het idee achter het ontwerp van Bryce & Rondane?
“De grondgebonden woningen van de deelprojecten Bryce (20 woningen) en Rondane (5 woningen) zijn de schakel tussen de bestaande wijk Tuinzigt en de nieuwbouwappartementen. Ze vormen de entree van de wijk. We zijn gaan onderzoeken hoe je de unieke manier van wonen in een autovrij park kunt benutten ín de woningen zelf. De meeste woningen liggen klassiek aan een stoep en een straat, maar de woningen van Bryce liggen direct aan het openbaar groen. Dat is een fantastisch gegeven om mee te ontwerpen. We wilden dat er vanuit de woning een directe connectie is met het park. Dat je vanuit de woonkamer zo het park in kunt lopen. Daarmee vergaat de grens tussen binnen en buiten. De tuindeur zit daarom aan de voorzijde. Dat zie je normaal gesproken niet zo snel. In Rondane komen aan de voorzijde balkonnetjes op de eerste verdieping, zodat je daar lekker weg kunt kijken richting het groen.”
2. Hoe zou je de architectuur kunnen omschrijven?
“We hebben gekozen om aan de hand van penanten een sterk reliëf en ritmiek aan de gevel te geven, met grote vensters erin. Daarmee staan de woningen qua aanzicht in goede verhouding tot de appartementsgebouwen. Het verwijst met een knipoog naar oorspronkelijke industriële gebouwen op de plek. De kleurkeuze van rood/bruin, wit/beige en zwart komt voort uit het beeldkwaliteitsplan. De kleuren zorgen ervoor dat het groen het best tot zijn recht komt. De woningen van Bryce aan de Magnoliastraat hebben een lichtere kleur gekregen om grandeur te geven aan de entree. De overige woningen van Bryce en Rondane hebben een roodbruine kleur gekregen, omdat de naastgelegen gebouwen een andere kleurschakering krijgen.
Het verhaal van de plek is voor ons van wezenlijk belang. De manier van wonen in een park en de relatie met de industriële historie van de voormalige fabriek zijn belangrijke uitgangspunten. Het gaat ons niet alleen om esthetiek, maar om de kwaliteit van detaillering. Zo zitten de raamopeningen niet in het gevelvlak, maar tegen penanten aan. Daardoor krijgen de gevels meer eigenheid.”
3. Wat maakt de woningen nog meer uniek?
“De stadswoningen met tuin krijgen drie bouwlagen en verder zijn er prachtige patiowoningen met twee bouwlagen. Binnen het totaal aantal woningen hebben we een diversiteit aan woonproducten gemaakt, zonder geijkte plattegronden. De tweelaagse patiowoningen zijn voor deze plek ontworpen, met een binnentuin en unieke hoekjes. Deze woningen komen echt los van de standaard. Ik weet zeker dat mensen hier straks heel prettig zullen wonen. Wellicht is het vanaf een verkooptekening wat lastig in te beelden en lijkt het alsof de woning een kleine tuin heeft. Maar het unieke is dat je ín een park woont. Je hebt als het ware een megatuin aan je voeten. Trek je je liever even terug, dan heb je een heerlijk privé binnenplaatsje. Kopers moeten beseffen dat het park hun voor- en achtertuin is. Dat is het unieke aan Blossem.”
4. Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben er trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen om bij Bryce rechtstreeks vanuit de woning het park te kunnen betreden. Dat klinkt heel logisch, maar het is geen vanzelfsprekend om dat voor elkaar te krijgen. Het voegt echt iets toe aan het totale plan. Rondane en Bryce vormen broertjes en zusjes van elkaar. Het is familie, maar toch met een eigen uitstraling. Dat is volgens mij heel goed gelukt.”
Alle nieuwsberichten