Het plan voor nieuwbouwproject Blossem is door de jury unaniem uitgeroepen als winnaar van de BLASt-prijs 2022. Thema van de prijs was dit jaar ‘Gebiedsontwikkeling, de 100 dagen-aanpak’. De winnaar werd woensdagavond 2 november bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Podium Bloos. ‘Blossem is op alle vlakken een voorbeeldproject. Dit heeft de stad nodig,’ aldus de jury.

 

De BLASt prijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van architectuurplatform BLASt en bestaat uit een plaquette met een geabstraheerde afbeelding van de Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die dit jaar voor de zevende keer werd uitgereikt, stond in het teken van ‘gebiedsontwikkeling, de 100 dagen-aanpak’.

 

De jury bestond dit jaar uit architect Christine De Ruijter (AWG architecten), landschapsarchitect Gerwin de Vries (Flux landscape architecture) en planoloog Maarten Hoorn (Platform 31). Zij koos unaniem het project Blossem, een ontwerp van Studioninedots i.s.m. Karres en Brands, tot winnaar. Uit het juryrapport: ‘Blossem heeft door de 100 dagen-aanpak de grootste kwaliteitswinst geboekt en is een duidelijk voorbeeld van hoe die aanpak zou moeten werken. Het gevarieerde groen, de aandacht voor overgangen, de mobiliteitsvisie, de hoge dichtheid, de diversiteit aan woningtypes en volumes, de aandacht voor de cultuur van de plek als voormalig fabrieksterrein, de zorgvuldige aansluiting met de buurt; door de integrale aanpak hebben alle aspecten gelijke aandacht gehad en valt alles samen. De kwaliteiten van dit plan zullen ook buiten de plangrenzen een positieve impuls geven. Een cadeau niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar ook voor de omwonenden.’ 

 

De andere genomineerden voor de BLASt-prijs waren de projecten Heiveldhoef (bij de Tilburgseweg/Kadijk) door CB5 en Woonakker Teteringen (Hoeveneind/Bolderstraat) door gemeente Breda, team Stedenbouw & Landschap, Stadsingenieurs.

 

Artikel BN de Stem: https://www.bndestem.nl/breda/nieuwbouwplan-blossem-wint-architectuurprijs-breda-dit-heeft-de-stad-nodig~aa2835f2/


Alle nieuwsberichten

Laatste nieuws